Neler Var

İşverenlerin Krizle Savaşırken Çalışanlarıyla İlgili Konularda Aradıkları Cevaplar ve Örnekler Burada!

Kısa Çalışma” Uygulamasını Buradan Doğru Yönetin, Mağdur Olmayın!

Detay İçin Tıkla Örneklere Git

Zorunlu veya İsteğe Bağlı “Evden Çalışma” Uygulaması Doğru Bir Şekilde Nasıl Yapılır?

Detay İçin Tıkla Örneklere Git

COVID 19’a Yakalanma Riskini Azaltmanın Bir Yolu Daha Var; Çalışma Saatlerini Değiştirmek!

Detay İçin Tıkla Örneklere Git

Ücretsiz İzin” Yönteminin İnceliklerini Atlamayın! Uygulamayı Buradan Yürütün.

Detay İçin Tıkla Örneklere Git

Ücretli İzin / Telafi Çalışması” Uygulamalarının Yönetimini Doğru Yapın

Detay İçin Tıkla Örneklere Git

ÖZELLİKLER

Akıllı Yöntem Asistanı

Neden, Nasıl, Ne zaman sorularının tamamını içeren yöntemler sunar, örnekler verir

Güncel

7/24 Uzman takibi güvencesiyle günceli uygulamanızı sağlar

Hızlı

Yapmanız gereken tek şey yönlendirmeleri izlemek ve soru sormaktır, örnekler zaten uzmanlarca hazırlanmıştır ve elinizin altındadır

Kolay Kullanım

Yöneticiler, alana uzmanı olmayan avukatlar, mali müşavirler, kısaca işyeri yöneten herkes kullanabilir

Sık Sorulan Sorular

Herhangi bir sorunuz varsa iletisim@isteasistan.com adresine email gönderebilirsiniz.

Korona Virüs Sebebiyle İşyerinde Alacağım Kararların Bir Sıralaması, Öncelik Durumu Var mıdır?
Bu uygulamaların önceliği her işyerine göre, çalışanların durumuna göre değişir. Normal koşullarda kendi aralarında bir önceliği olamaz. Bir sıralama yapmak için “Ne yapmalıyım” bölümünden bir fikir alabilirsiniz.
Yıllık İzin Hakkı Olan Çalışanı Ücretli İzne Çıkarabilir miyim?
Yıllık izin de ücretli izin de çalışana ücret ödenmesini gerektirir. İkisi arasındaki tek temel fark, yıllık izin kullanımı çalışana, çalışmadan ve işverene borçlanmadan bir ücret hakkı verirken, ücretli izin karşılığında çalışan bir telafi çalışmasına borçlandırılabilir. Yıllık izin kullanımı, işverenin kabulüne bağlıdır, işveren yıllık izni kullandırmaya zorlanamaz, ücretli izin ve telafi çalışmasını seçmek isteyebilir. Ne var ki, çalışan da telafi çalışması yapmaya zorlanamaz. Bu nedenle tarafların anlaşması ve iki tarafın da uygun göreceği izin şeklinin kararlaştırılması gerekir.
Korona Virüsü Sebebiyle Üretim Ciddi Oranda Azaldı, Ücretsiz İzin Uygulaması için Çalışanın Rızası Gerekli mi?
Hayır. 7244 Sayılı Torba Yasa ile yeni düzenlenen "ücretsiz izin uygulaması" için çalışanın rızası aranmamaktadır. Ancak bu uygulama için, işyerinin Corona Virüs'ten daha doğru bir ifade ile sonuçlarından olumsuz etkilenen bir işyeri olması şarttır. Ücretsiz izin iş sözleşmesinin en önemli unsurlarından olan “ücret ödeme borcunun” askıya alınması anlamına gelmesine rağmen Corona Virüs pandemisi nedeniyle yasa ile yapılan bu düzenleme ile iş ilişkilerinin askıya alınması noktasında Kanuni bir müdahale gelmiştir. Çalışan, İşveren'in ücretsiz izin kararı gereğince zorunlu olarak ücretsiz izne çıkacak ve İŞKUR'dan günlük desteğini alacaktır.
Korona Virüsü Nedeniyle Çalışma Saatlerini İstediğimiz Gibi Değiştirebilir miyiz?
Normal koşullarda işyerinde bir vardiya uygulaması olsa bile, ayrıca, bu konuda çalışanın daha evvel işverene verdiği bir muvafakatname de olsa, çalışma saatleri tek taraflı olarak değiştirilemez, çalışanın rızası yine de aranır. Ne var ki, halihazırda bir işyerinin sağlıklı bir şekilde çalıştırılabilmesi için işçilerin mümkün olduğunca fiziksel temaslarını azaltılması yani vardiyalara dağıtılmaları uzmanlarca önerilmektedir ve bu durum iş güvenliğinin bir parçasıdır. Bu nedene, işveren eğer faaliyeti sürdürmeye devam ediyor ise, çalışana yeni vardiya sistemlerini iyi niyet kurallarına uygun olarak bildirip çalışanların bu duruma uymalarını bekleyebilir. Ancak , virüs tehlikesi sona erdikten sonra çalışanın vardiyalı düzene devam etme zorunluluğu yoktur. Zorlayıcı ve dönemsel olan bu vadiyalı çalışmayı haklı bir mazereti olmaksızın kabul etmeyen çalışanı ücretsiz izne çıkarmak veya Ahlak ve İyiniyete Uymayan Hal ve Davranışlar Nedeniyle işten çıkarmak konusunda işverenin seçimlik hakka sahip olduğu kabul edilmelidir.
65 Yaş Üstünde, 20 Yaş Altında Veya Kronik Hastalığı Olan Çalışanlar Kabul Etmese De Evden Çalışma Yaptırabilir miyim? Zorlayabilir miyim?
Çalışanın eğer (65 yaş üstü olmak, 20 yaş altı olmak, kronik rahatsızlığı olmak gibi) zorlayıcı nedenleri var ise doğal olarak bu çalışan işyerine gelemeyecektir. Bu çalışan eğer beyaz yakalı ve evden çalışabilecek bir çalışan ise bu durumda işveren çalışanın evden çalışma sistemine geçmesini talep edebilir. Ancak işveren evden çalışma ile ilgili çalışanın gerekli iş ekipmanı bulunmaması halinde bunu temin etmek zorundadır. Aksi takdirde çalışan evden çalışmaya zorlanamaz. Çalışan haklı bir mazereti olmadığı halde bu durumu kabul etmez ise, işveren bu kez İş Kanunu 25. Maddesinin 2. Fıkrası gereğince Ahlak ve İyiniyete Uymayan Hal ve Davranışlar nedeniyle haklı sebeple çalışanın iş akdini feshedebilir veya çalışanı ücretsiz izne çıkarabilir.
Çalışanın İşe Gelmekle İlgili Bir Engeli Olmamasına Rağmen Evden Çalışmaya Zorlayabilir miyim?
Çalışan eğer işyerine gelebilecek durumda ise ancak işveren evden çalışılmasını iş sağlığı ve güvenliği bakımından gerekli buluyor ise çalışanın durumu yine yukarıda açıkladığımız gibi olacaktır. Zira, çalışanın işi işyerinde yapamaması ile ilgili objektif bir tehlike mevcuttur. Ancak işveren çalışanın evde işin görülebilmesi amacıyla gerekli ekipman ve kolaylığı sağlamak zorundadır. Evden de çalışmayı kabul etmeyen çalışan ücretsiz izne çıkarılır ya da haklı bir mazereti bulunmadığı halde bu şekilde davranıyor ise bu kez İşveren, İş Kanunu 25. Maddesinin 2. Fıkrası gereğince Ahlak ve İyiniyete Uymayan Hal ve Davranışlar nedeniyle haklı sebeple çalışanın iş akdini feshedebilir.
İşyerimi Tamamen Kapattım, Kısa Çalışma Ödeneği Alabilir miyim?
İşyerini tamamen kapatan ancak bir süre sonra yeniden açacak olan işveren iş akitlerini feshetmeden evvel sigortalı olarak çalıştırdığı personeli için kısa çalışma ödeneğine başvurabilir.

Ürünlerimiz ve Hizmetlerimiz Hakkında Daha Detaylı Bilgi İçin